MTB Weekend Winterberg

Van 22-september t.m. 25-september stond het MTB weekend in het Sauerland op het programma. Dit maal was besloten om een onderkomen te boeken in een echt hotel in plaats van een jeugdherberg. Vol goede moed vertrokken de ongeveer 25 deelnemers (fietsers en wandelaars) naar Hotel Winterberg resort in Winterberg. Ze arriveerden daar met een lekker najaarszonnetje en een temperatuur van net boven de 10 graden. Dit was een andere temperatuur dan we de afgelopen periode gewend waren en gaf dus enige twijfel of arm- en beenstukken nodig waren.

Johan de Wit had meerdere routes voorbereid met ook nog eens alternatieve routes. We startten, na koffie en gebak, we waren tenslotte in een hotel, met een rit, om erin te komen, via een MTB route door het Orketal. Het was een mooie route over deels verharde, onverharde wegen en singletracks. Vol goede moed voor de komende dagen en overtuigd van onze klimkwaliteiten kwamen we terug. Garmin had bedacht om deze dag ook een update van de connect applicatie op de telefoon te doen, waardoor we onze sportieve volgers niet direct op de hoogte konden stellen van onze gehaalde hoogtemeters maar uiteindelijk lukte het de meesten om strava bij te werken. Helaas had één deelnemer technische problemen met de fiets welke niet konden worden opgelost en kon hij Donderdag niet mee. Dit gaf hem gelegenheid om eens na te denken over zijn fietstoekomst en hij besloot een MTB fiets te huren en wel één met trap ondersteuning. Hier had hij de komende dagen geen spijt van.

Gelukkig wachtte ons na deze beslommeringen een heerlijk buffet met zoals het hoort in Duitsland onder andere Bratwurst, schnitzel, bratkartoffeln enz. En voor wie nog niet genoeg had van Duitse tradities, in de bar waren grote glazen bier beschikbaar.

Terug naar de prestaties. Vrijdag en zaterdag stonden er routes op het programma naar Willingen. Vrijdag via het hochplateau met mooie uitzichten, zaterdag via den Steinen. De koffiestop was beide keren in de Vis à Vis Hütte met heerlijke ApfelStrüdel met ijs en een pot koffie (dit betekent in Duitsland een grote kop koffie). De bediening werd behoorlijk in de war gebracht door de komende en gaande FTC groepen, maar we wisten haar te overtuigen dat het verschillende groepen en verschillende dagen waren.

Na de pauze moest weer gefietst worden, om Winterberg te bereiken. Sommige klimmen waren zo steil dat ze zelfs voor de erkende klimgeiten niet te doen waren, behalve natuurlijk voor onze e-bike deelnemer welke met gemak boven kwam en af en toe even controleerde of groep 1 wel door fietste.

Zondag was er voor degenen die nog energie over hadden na de Duitse tradities en de inspanningen van de voorgaande dagen een route gepland. Ook hadden we zelf een alternatief, maar er waren een paar die meer uitdaging zochten in het nabij gelegen bikepark. Volgens hun was dit te doen met de MTB, ook voor degenen welke de MTB route in Beetsterzwaag al meden, waren het mooie trails en wanneer we naar boven fietsten waren er geen kosten. Kortom op zondag gingen een man of acht de berg op (tm 20%) om via verschillende trails af te dalen. Of de betaalde gebruikers hier ook blij van werden was de vraag. (Pas op oude mannen op de baan.) Na één afdaling besloten we, vooral omdat we niet meer wilden klimmen, om na nog een korte afdaling naar het hotel terug te keren, te douchen en na een kop koffie, huiswaarts te keren. Gelukkig is iedereen zonder ongelukken weer veilig thuis gekomen.

Kortom het was een gezellig weekend met prachtige routes, met Duitse tradities en zoals altijd gründlig georganiseerd in een prima hotel, waarbij de e-bike misschien een geaccepteerd alternatief wordt. (Ik ben bang dat de jeugdherberg verleden tijd is) En natuurlijk zijn er een overvloed aan foto's en filmpjes gemaakt. Voor het fotoboek klik hier.